Україна придбала другий радар GM200 для посилення ППО

Україна придбала другий радар GM200 для посилення ППО

Україна за сприяння Міністерства ЗС Франції підписала контракт з Thales на постачання системи протиповітряної оборони ControlMaster 200 (CM200).

У Thales повідомили, що система включає радар повітряного спостереження GM200, систему радіозв'язку, центр управління ControlView і портативний термінал розподілу озброєння.

ControlMaster 200 одночасно виявляє та відстежує цілі на низькій і великій висоті в усіх типах середовища. Вона забезпечує координацію засобів протиповітряної оборони, від комплексів малої дальності (VSHORAD) до ЗРК великої дальності (E-SHORAD).

Україна придбала другий радар GM200 для посилення ППО

Основою системи ControlMaster 200 є трикоординатна радіолокаційна станція (РЛС) середньої дальності GroundMaster 200 (GM200), що дозволяє виявляти та ідентифікувати безпілотники, бойові літаки, гелікоптери, а також ракети, артилерійський, мінометний вогонь у радіусі 250 км.

Варто зазначити, що першу таку систему Україна отримала у 2023 році.

Вартість угоди не називається. Ймовірно оплату контракту здійснює французький уряд за рахунок коштів виділених на підтримку України, як це було у 2023 році.



Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!